duminică, 29 ianuarie 2012

Light Painting

Ma uitam astazi peste ceva poze mai vechi si am gasit urmatoarea poza, sper sa va placa :-)


Light Painting
Poza e un mic experiment facut cu tehnica light painting. Poza a fost facuta cu un Nikon D90 cu obiectiv fix de 50mm, timpul de expunere folosit 8 secunde.

Poate va intrebati de ce se numeste light painting? Poza e practic desenata cu lumina, pentru astfel de poze nu aveti nevoie de echipament special. 


Mai jos gasiti o scurta lista cu ce aveti nevoie:
  • aparat foto ce permite setarea timpului de expunere.
  • trepied (daca nu dispuneti de un trepied, orice suport pe care sa stea aparatul fix e ok).
  • o lantera sau o sursa de lumina.
  • o camera intunecata sau o locatie fara lumina.

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Time-lapse

Ce este Time-Lapse?

Time-lapse este o procedura prin care aparatul foto este setat sa capteze o succesiune de fotografii intr-un interval de timp dat. Intervalul intre fotografii poate sa fie mai putin de o secunda sau o zi, o saptamana, un an in  functie de proiectul dorit. Rezultatul find unul foarte interesant deoarece succesiunea de imagini este redata intr-un ritm accelerat (aproape asemanator cu cel al unui film cinematografic).

Echipament necesar pentru time-lapse:
  • aparat foto 
  • trepied
  • declansator cu intervalometru (doar in cazul in care aparatul foto nu dispune de un intervalometru). In cazul in care nu doriti sa achizitionati o telecomanda/declansator cu intervalometru mai sunt alternativele software dar acestea necesita conectarea apartului foto la un PC.
Intervalometru poate fi un dispozitiv separat sau o functionalitate integrata in aparatul foto care determina declansari automate la intervale de timp date (ex. 1 fotografie/s, 1 fotografie/h, etc).

Timpul de expunere poate varia foarte mult in functie de conditiile de lumina disponibile, de aceea cu un intervalometru putem seta exact timpul intre fotografii.

Mai jos am postat o serie interesanta de clipuri time-lapse:

Clipul ne prezinta cele mai pitoresti locuri ale Japoniei, intregul clip este compus din peste 10.000 de cadre, realizate de catre fotograful Brad Kremer.

joi, 26 ianuarie 2012

Functionalitate wireless pe DSLR-uri

Pana nu demult singura posibiliatea de a transfera wireless fotografiile de pe un aparat foto DSLR pe calculator era folosirea accesorilor scumpe ale producatorilor Nikon sau Canon. In cazul Nikon transmitatorul Nikon WT-4B iar pentru Canon alternativa WFT-E2A, ambele in plaja de pret 3600-4400RON iar compatibilitatea fiind doar cu aparatele foto pro.


O alternativa ieftina la acestea ar fi noile carduri Eye-Fi insa nu toate aparatele foto DSLR sunt compatibile, pana acum am testat cu succes cardul SD Eye-Fi Pro pe un Nikon D90. Noile carduri SD Eye-Fi din seria X2 sunt compatibile cu o gama mai larga de aparate foto (ambele versiuni ale cardului Eye-Fi sunt compatibile si cu unele aparate foto compacte).

Cea mai interesanta functie este upload-ul direct, daca dispui de un telefon cu sistem de operare Android sau Apple iOS (Iphone, Ipod touch, Ipad) pozele se pot transfer direct pe telefon sau tableta. Transferul nu este foarte rapid dar timpi de transfer sunt acceptabili (in jur de 30s pentru o poza de 4.5Mb).

O alta functie interesanta ar fi posibilitatea de geotagging, daca in jurul tau sunt retele wireless, cardul detecteaza retele wireless din zona iar prin WPS (Wireless Positioning System) adauga o eticheta (tag) pozelor cu coordonatele GPS unde poza a fost facuta. 

Coordontele GPS sunt stocate in EXIF, aplicatii precum iPhoto ‘09, Adobe’s Photoshop Elements 6, Google’s Picasa, Ovolabs Geophoto si Microsoft’s Pro Photo Tools ofera posibilitatea de a viziona pe harta unde au fost facute pozele si a le organiza dupa aceste coodonate.

In cazul in care nu doriti sa instalati aplicatii dedicate, aceasta functionalitate este disponibila si online pe Flickr, Picasasau SmugMug. Mai multe detalii gasiti pe site-ul Eye-Fi, cardurile Eye-Fi sunt disponibile pentru vanzare la F64

miercuri, 18 ianuarie 2012

Husa pentru obiective foto


Pentru cei ce activeaza in domeniu Paparazzi cei de la Photojojo au o solutie foarte interesanta, o husa in forma de burrito. Mai jos sunt cateva poze cu "husa de protectie" fabricata dintr-un material special (Tyvek si neopren). Husa poate acomoda cu usurinta obiective foto de 24mm-200mm, pe langa rolul de a ascunde obiectivul foto aceasta asigura o protectie sportia la lovituri, apa, praf si zgarieturi.

"Delicioasa" husa e de vanzare la Photojojo Store pentru suma de 20$.


marți, 17 ianuarie 2012

Glosar termeni obiective foto DSLR

 
Glosar termeni obiective Nikon/Nikkor

Mai jos gasiti cei mai uzuali termeni folositi pentru obiectivele foto Nikon/Nikkor.

SIC sau Super Integrated Coating reprezinta o procedura de tratament antireflex multistrat folosita de Nikon pentru a obtine reducerea la maxim a reflexiilor parazite si a imbunatati redarea culorilor. Aceasta variaza in functie de obiectiv find calculata special (numarul de straturi si gromisea difera).

AS reprezinta prescurtarea folosita de Nikon in cazul obiectivelor care contin o lentila sau mai multe prelucrate asferic. Obiectivele care folosesc acest tip de lentile nu prezinta aberatii cromatice, in unele cazuri chiar si la diafragma maxima. Acest tip de lentile se folosesc in special in cazul obiectivelor cu unghi larg pentru a corecta eventualele distorisiuni si a pastra design-ul mai mic al obiectivului. 

CRC sau Close Range Correction reprezinta un sistem de correctie pentru zona apropiata. Sistemul este foarte util mai ales in cazurile cand subiectul este foarte aproape de obiectiv deoarece asigură calitate superioară a imaginii la distante apropiate de focalizare si mareste distanta de focalizare. Sistemul functioneaza prin deplasarea unui grup de lentile posterioare pentru a asigura focalizarea. Acest tip de sistem se poate regasi in cazul obiectivelor fisheye, macro sau superangulare. 

IF sau focalizare interna reprezinta o metoda de focus care se obtine prin deplasarea unei lentile sau a unui grup de lentile pozitionat intre lentila frontala si diafragma.Tehnolologia IF permite ca lentila frontala sa nu se roteasca sau sa extinda in timpul focalizarii.

N sau acoperire nanocristal reprezinta o procedura de tratament antireflex folosita de Nikon pentru a elimina reflexiile interne ale elementelor obiectivului intr-o gama larga de lungimi de unda, fiind eficienta mai ales in reducerea aberatiilor cromatice si a petelor luminoase specifice obiectivelor superangulare.

VR sau Vibration Reduction reprezinta o metoda de compensare optica, folosita de Nikon, pentru a diminua miscarile involuntare ale fotografului care foloseste obiective cu focala lunga si timpi mari de expunere (elimina efectul de poza miscata).. Spre deosebire de IS, VR determina automat miscarile predominante. 

duminică, 15 ianuarie 2012

Manuale de uitilizare aparate foto DSLR

Care e primul lucru care il faci cand cumperi un aparat foto?

Majoritatea dintre noi incep sa faca poze cu el "direct din cutie", pot sa spun ca si eu m-am numarat printre ei. Nu pot spune ca e un lucru gresit, dar in timp, am invatat ca de cele mai multe ori merita sa citesti intai manualul de utilizare. O mare parte din pozele care le-am facut la inceput ar fi aratat cu totul diferit daca as fi acordat un pic de atentie manualului de utilizare, poate pare plictisitor sa te pui sa citesti multitudinea de pagini dar numai asa inveti cu adevarat "ce poate" aparatul. E adevarat ca o mare parte din functii sunt destul de intuitive si usor de folosit, dar din proprie experienta va spun ca se merita sa acordati ceva timp pentru a citi manualul de utilizare - foarte rapid poti sa descoperi ce poti sa faci si ce nu poti sa faci cu aparatul tau foto. 


Multi producatori posteaza specificatiile aparatului pe siteuri sau diverse brosuri, in majoritatea cazurilor mai apar cateva functii cheie bine alese de catre echipa de marketing a producatorului pentru a atrage clienti. Dupa o scurta lectura in manualul de utilizare afli mai exact ce fac acele functii si care sunt limitele lor (sa nu uitam ca nici un producator nu o sa puna pe prima pagina ce nu poate face aparatul foto). Personal prefer sa citesc specificatiile si manualul inainte de a cumpara un produs, pot spune ca de multe ori m-a ajutat sa iau decizie corecta. Mai jos am postat o serie de link-uri de la mai multi producatori de aparatura foto pentru cei interesatii . Lectura placuta :)

Manuale de utilizare pentru aparatele foto Nikon:

NIKON

Gama PRO                                                   Gama Consumer
Nikon D1H    (engleza/romana)                   Nikon D40     (engleza/romana)
Nikon D1Rm (engleza/romana)                   Nikon D40X  (engleza/romana)
Nikon D1X    (engleza/romana)                   Nikon D50     (engleza/romana)
Nikon D2H    (engleza/romana)                   Nikon D60     (engleza/romana)
Nikon D2Hs  (engleza/romana)                   Nikon D70     (engleza/romana)
Nikon D2X    (engleza/romana)                   Nikon D80     (engleza/romana)
Nikon D2Xs  (engleza/romana)                   Nikon D90     (engleza/romana)
Nikon D3s     (engleza/romana)                  Nikon D3000 (engleza/romana)
Nikon D3x     (engleza/romana)                  Nikon D3100  (engleza/romana)
Nikon D100   (engleza/romana)                  Nikon D5000  (engleza/romana)
Nikon D200   (engleza/romana)                  Nikon D5100  (engleza/romana)
Nikon D300   (engleza/romana)                  Nikon D7000  (engleza/romana)
Nikon D300s (engleza/romana)
Nikon D700   (engleza/romana)
Nikon D3        (engleza/romana)
Nikon D4 (in curand)          Blitz-uri Speedlight


Nikon Sb-400 (engleza/romana)
Nikon Sb-600 (engleza/romana)
Nikon Sb-700 (engleza/romana)
Nikon Sb-800 (engleza/romana)
Nikon Sb-900 (engleza/romana)
Nikon Sb-910 (engleza)
Nikon R1C1    (engleza)
Nikon Sb-R200 (engleza)


Daca aveti nevoie de manuale de utilizare si pentru alte aparate foto/blitz-uri lasati un comentariu mai jos cu marca si modelul aparatului foto/blitz-ului si voi reveni cu un link de unde se pot descarca. 

marți, 10 ianuarie 2012

Introducere in fotografie

Pentru cei ce sunt la inceput de drum in acest domeniu, m-am gandit ca urmatoarele aplicatii web ar fi de folos. Mai jos o sa va prezint 2 aplicatii, prima aplicatie ofera o explicatie vizuala la diferitele functii ale unei camere foto (sensibilitatea ISO, apertura si viteza obturatorului)


A doua aplicatie este mai complexa, aceasta va ofera urmatoarele functii:

Simulator functii camera SLR - se aplica si pentru camerele foto DSLR

Conditile de lumina (Lighting)

Lumina reprezinta un factor important in fotografie, cu doar cateva exceptii, in majoritatea cazurilor o sa avem nevoie de cat mai multa lumina pentru a realiza pozele dorite. Folositi acest indicator(Lighting) in simulator pentru a experimenta cu diferitele conditii de iluminat interior si exterior.

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Nikon D4 - noul varf de gama al aparatelor DSLR Profesionale


La fel ca si predecesorii sai D3, D3x sau D3s, Nikon D4 pastreaza in mare parte design-ul de succes al modelelor anterioare cu o serie de imbuntatiri. Pentru modelul D4, Nikon a apelat la profesionistii din domeniul foto-video pentru a pune baza noilor imbunatatiri, la prima vedere rezultatul este o camera cu cateva modificari majore dar totodata si cu o serie extinsa de imbunatatiri minore.

Cea mai mare schimbare este, desigur, îmbunătăţirea performantelor video. Având în vedere cererea tot mai mare de imagini video de la fotografii profesionisti, iar succesul incredibil de care a beneficiat Canon 5D Mark II în piaţă video de calitate profesională, era inevitabil ca urmatorul model pro de la Nikon să ofere o serie de imbunatatiri mai convingatoare peste modele deja existente cu capabilitati video.

Dincolo de aceasta, modificările aduse noului model sunt relativ modeste - aparatul este echipat cu un senzor full-frame CMOS mai mare, 16.2MP, cu un nou motor de procesare, EXPEED3, mai rapid si mai performant, Nikon D4 ofera specificatii precum sensibilitatea ISO nativa cu valori cuprinse intre ISO 100 si ISO 12800 (cu posibilitate de extindere de la ISO 50 la ISO 204800), viteza de declansare de 11fps, port de retea inclus, declansator realizat dintr-un compozit de kevlar si carbon garantat la 400.000 de cadre, slot dual de memorie, XQD si CF, sau filmare Full HD cu pana la 30fps si HD cu 60fps.

O imbunatatire majora o reprezinta noul senzor de "masurare" RGB de 91000 pixeli, în locul celui de 1005 pixeli utilizat până acum.Sistemul de focalizare prezinta acum 51 de puncte, din care 15 sunt in cruce, precum si un sistem avansat de recunoastere a scenei. Noul senzor joacă un rol-cheie în urmărirea subiectului, reglarea balansului de alb şi a functiei "Active D-Lighting".

Nikon D4 este dotat cu un senzor CMOS de 16,2MP, care impinge limitele calitatii imaginii la sensibilitati ISO mari dincolo de ceea ce era considerat posibil pana acum, datorita procesorului de conversie analog-digital de 14 biti, incorporat in senzor, ce reduce la minimum impactul zgomotului de imagine asupra fotografiilor.

Procesorul de imagine EXPEED3 creste semnificativ viteza de reactie a aparatului Nikon D4, care poate fotografia in rafala cu pana la 11 fps (cu focalizarea şi expunerea blocate) si 10fps AF si AE, chiar daca fisierele sunt considerabil mai mari decat la modelele anterioare, acestea inmagazinand mai multe date datorita procesarii pe 16 biti.
Controlul este mult mai simplu datorita butoanelor iluminate si a noilor joystick-uri, monitorului LCD de 3,2 inch dispune acum de un senzor de lumina ambientala ce permite ajustarea automata a luminozitatii in functie de conditiile de lumina. Vizorul acopera 100% din cadru, are o marire de 0,7x si include optiunea de orizont electronic si detectarea fetei, disponibila si pe ecranul LCD in modul Live View.

Modul de filmare Full HD este unul cu totul nou, oferind calitate cinematografica filmelor realizate. Acestea pot avea 30fps, 25fps sau 24fps in modul 1080p sau pana la 60fps in modul 720p. Filmele pot fi realizate in Full HD atat in formatul FX si DX, cat si in formatul nativ 1920x1080. Nikon D4 ofera un control mult mai bun al inregistrarii audio, fiind dotat, pe langa intrarea separata de microfon, si cu o iesire pentru casti, necesara controlului fin al calitatii audio al filmului. Pentru cei care doresc editarea rapida a filmelor, Nikon D4 ofera in premiera o iesire HDMI fara compresie catre monitoare externe, prin intermediul carora sa se poata controla mai usor calitatea video.

Printre schimbarile majore oferite de Nikon D4 se numara si noul slot de memorie XQD de mare viteza, precum si portul de conectare LAN prin cablu de retea. 


Nikon D4 se poate conecta si wireless la Internet prin intermediul noului transmitator WT-5(accesoriu optional), care accepta conectari pe protocol HTTP si FTP. Dintre aplicatiile software incorporate in noul Nikon D4 trebuie amintite sistemul de realizare al filmelor time-lapse, sistemul HDR (High Dynamic Range)  si editarea fisierelor foto si video direct din aparat. Un mare plus o reprezinta posibilitatea de a controla si opera functiile aparatului prin intermediul web browser-ului de pe o tabletă sau un smartphone. Tableta poate fi folosită de asemenea ca field monitor. Mai jos gasiti un scurt clip cu aceasta functie.