sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Time-lapse

Ce este Time-Lapse?

Time-lapse este o procedura prin care aparatul foto este setat sa capteze o succesiune de fotografii intr-un interval de timp dat. Intervalul intre fotografii poate sa fie mai putin de o secunda sau o zi, o saptamana, un an in  functie de proiectul dorit. Rezultatul find unul foarte interesant deoarece succesiunea de imagini este redata intr-un ritm accelerat (aproape asemanator cu cel al unui film cinematografic).

Echipament necesar pentru time-lapse:
  • aparat foto 
  • trepied
  • declansator cu intervalometru (doar in cazul in care aparatul foto nu dispune de un intervalometru). In cazul in care nu doriti sa achizitionati o telecomanda/declansator cu intervalometru mai sunt alternativele software dar acestea necesita conectarea apartului foto la un PC.
Intervalometru poate fi un dispozitiv separat sau o functionalitate integrata in aparatul foto care determina declansari automate la intervale de timp date (ex. 1 fotografie/s, 1 fotografie/h, etc).

Timpul de expunere poate varia foarte mult in functie de conditiile de lumina disponibile, de aceea cu un intervalometru putem seta exact timpul intre fotografii.

Mai jos am postat o serie interesanta de clipuri time-lapse:

Clipul ne prezinta cele mai pitoresti locuri ale Japoniei, intregul clip este compus din peste 10.000 de cadre, realizate de catre fotograful Brad Kremer.


Time-Lapse cu mai multe locatii din SUA si Canada, clipul a fost realizat in decurs de 1 an de zile. 


Time-lapse realizat intr-o fabrica veche de motoare, clipul a fost realizat cu un Canon 5D Mark II cu un obiectiv Canon 24-70mm f/2.8 (secvenţe video) si un Nikon D90 cu obiectiv Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 (secvenţe foto), şi cu ajutorul unui Pocket Slider automatizat pentru mişcarea aparatului.Secvente de fotografii (time-lapse) realizate de catre echipajul expeditilor 28 si 29 la bordul Statiei Spatiale Internationale din august-octombrie 2011, aceste imagini au fost realizate la o altitudine de aproximativ de 350 km.


Vizionare placuta :-)

Un comentariu: