marți, 10 ianuarie 2012

Introducere in fotografie

Pentru cei ce sunt la inceput de drum in acest domeniu, m-am gandit ca urmatoarele aplicatii web ar fi de folos. Mai jos o sa va prezint 2 aplicatii, prima aplicatie ofera o explicatie vizuala la diferitele functii ale unei camere foto (sensibilitatea ISO, apertura si viteza obturatorului)


A doua aplicatie este mai complexa, aceasta va ofera urmatoarele functii:

Simulator functii camera SLR - se aplica si pentru camerele foto DSLR

Conditile de lumina (Lighting)

Lumina reprezinta un factor important in fotografie, cu doar cateva exceptii, in majoritatea cazurilor o sa avem nevoie de cat mai multa lumina pentru a realiza pozele dorite. Folositi acest indicator(Lighting) in simulator pentru a experimenta cu diferitele conditii de iluminat interior si exterior.

Distanta (Distance)

Folositi acest indicator(Distance) pentru a simula cat de aproape sau de departe vă aflati fata de subiectul.

Distanta focală (Focal length)

Mutarea acest indicator simuleaza zoom in şi out in cazul lentilelor. Distantele focale mici creaza o profunzie de camp mai mare(mai multe obiecte sunt in focus) decat distantele focale mari (in majoritatea cazurilor doar subiectul este in focus)


Modurile de expunere (Mode)

Modurile de expunere a unui SLR vă permit ajustati un parametru, în timp ce camera ajustează automat ceilalţi. In modul Shutter Priority (S), aveti posibilitatea de a seta viteza de expunere, în timp ce camera seteaza diafragma / f-stop. In modul Aperture Priority(A), aveti posibilitatea de a seta diafragma / f-stop, în timp ce camera seteaza automat timpul de expunere. In modul Manual(M), toate setarile sunt facute de catre utilizator, nimic nu se ajusteaza automat de catre aparatul foto.

ISO

Numarul ISO este un indicator al sensibilitatii senzorului sau a filmului in fotografie, unde un numar mai mare inseamna o sensibilitate mai mare. Valorile ISO uzuale sunt de la ISO 100 la ISO 1600 dar acestea pot varia in functie performantele aparatului foto.

O sensibilitate mai mare iti permite sa fotografiezi in lumina slaba fara sa folosesti blitz-ul sau alte echipamente de iluminat, dar aceasta facilitate are si o parte negativa. Cu cat amplifici semnalul luminii captate de senzor cu atat amplifici si zgomotul captat de senzor, imaginile capturate cu ISO mare vor avea intotdeauna zgomot mai pronuntat decat cele facute la ISO mic. In cazul aparatelor foto profesionale raportul semnal/zgomot de imagine este mai bun iar imaginea este mult mai curata la valori ISO mari datorita arhitecturii senzorilor.

Apertura (Aperture)

Apertura sau deschiderea diafragmei se refera la dimensiunea orificiului prin care lumina ajunge pe filmul sau senzorul unui aparat foto.
Numarul F (ex. F2.8) este o unitate de masura care identifica uniform deschiderea diafragmei pe obiective foto. Acesta se calculeaza prin impartirea diametrului orificiului de intrare a luminii la distanta focala a obiectivului. Mai jos gasiti o diagrama cu valorile uzual si dimensiunea orificiului. Diafragma utilizata are un impact major asupra profunzimi de camp, cu cat folosim o diafragma mai luminoasa cu atat scade profunzimea de camp.

Obturatorul (Shutter speed)

Obturatorul este un subansamblu mecano-electronic care controleaza trecerea luminii de la obiectiv spre filmul sau senzorul aparatului foto, pentru o perioada bine determinata. Perioada de timp cat obturatorul este deschis poarta numele de timp de expunere si poate fi ajustata de fotograf sau de catre aparatul foto in modurile automate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu