marți, 17 ianuarie 2012

Glosar termeni obiective foto DSLR

 
Glosar termeni obiective Nikon/Nikkor

Mai jos gasiti cei mai uzuali termeni folositi pentru obiectivele foto Nikon/Nikkor.

SIC sau Super Integrated Coating reprezinta o procedura de tratament antireflex multistrat folosita de Nikon pentru a obtine reducerea la maxim a reflexiilor parazite si a imbunatati redarea culorilor. Aceasta variaza in functie de obiectiv find calculata special (numarul de straturi si gromisea difera).

AS reprezinta prescurtarea folosita de Nikon in cazul obiectivelor care contin o lentila sau mai multe prelucrate asferic. Obiectivele care folosesc acest tip de lentile nu prezinta aberatii cromatice, in unele cazuri chiar si la diafragma maxima. Acest tip de lentile se folosesc in special in cazul obiectivelor cu unghi larg pentru a corecta eventualele distorisiuni si a pastra design-ul mai mic al obiectivului. 

CRC sau Close Range Correction reprezinta un sistem de correctie pentru zona apropiata. Sistemul este foarte util mai ales in cazurile cand subiectul este foarte aproape de obiectiv deoarece asigură calitate superioară a imaginii la distante apropiate de focalizare si mareste distanta de focalizare. Sistemul functioneaza prin deplasarea unui grup de lentile posterioare pentru a asigura focalizarea. Acest tip de sistem se poate regasi in cazul obiectivelor fisheye, macro sau superangulare. 

IF sau focalizare interna reprezinta o metoda de focus care se obtine prin deplasarea unei lentile sau a unui grup de lentile pozitionat intre lentila frontala si diafragma.Tehnolologia IF permite ca lentila frontala sa nu se roteasca sau sa extinda in timpul focalizarii.

N sau acoperire nanocristal reprezinta o procedura de tratament antireflex folosita de Nikon pentru a elimina reflexiile interne ale elementelor obiectivului intr-o gama larga de lungimi de unda, fiind eficienta mai ales in reducerea aberatiilor cromatice si a petelor luminoase specifice obiectivelor superangulare.

VR sau Vibration Reduction reprezinta o metoda de compensare optica, folosita de Nikon, pentru a diminua miscarile involuntare ale fotografului care foloseste obiective cu focala lunga si timpi mari de expunere (elimina efectul de poza miscata).. Spre deosebire de IS, VR determina automat miscarile predominante. 

ED sau Extra Low Dispersion este o lentila construita dintr-un material special cu un nivel scazut de dispersie. Aceasta permite producerea de obiective care sa ofere un nivel superior de claritate si corectie a culorii prin minimizarea aberatiilor cromatice.

RF sau Rear Focusing este un sistem de focalizare folosit in unele obiective Nikkor, in care focusul se realizeaza prin deplasarea ultimului grup de lentile din obiectiv acesta permitand o  focalizarea mult mai rapida.

ML (obiectiv de protectie menisc), in fata obiectivului este instalat un element de protectie (sticla curbata de tip menisc), acesta reduce aberatiile optice prin reflectarea mai departe a luminii care se reflecta de pe senzorul de imagine sau film si de pe sticla de protectie. Rezultatul folosirii unui astfel de element find o imagine mai clara si cu un nivel foarte scazut din punct de vedere al aberatiilor optice.

SWM sau Silent Wave Motor, este un motor ultrasonic folosit de Nikon pentru autofocalizare. Aceasta permite o focalizare automata precisa si silentioasa.

M/A permite reglarea manuala a focusului chiar si in modul automat. 

RD sau diafragma rotunjita, o diafragmă rotunjita utilizeaza lamele proiectate pentru a crea o deschidere circulara pentru un efect de "bokeh" mai frumos.
 
D sau distance information, obiectivele NIKKOR de tip D sau G transmit catre procesorul aparatului foto informatii despre distanta de la subiect la aparatul foto. Aceasta face posibila  utilizarea de masurarea cu matrice 3D si blitul de umplere 3D echilibrat multi-senzor.

G - termen aplicat obiectivelor Nikkor fara inel de ajustare a diafragmei. Reglarea diafragmei se selecteaza din aparat.

DC sau defocus control, reprezinta o tehnologie de control al defocalizarii imaginii intalnita la obiectivele foto AF DC-Nikkor. Aceasta permite fotografilor sa controleze focusul din prim-plan sau fundal prin rotirea unui inel de pe obiectiv. 

HRI - un obiectiv HRI asigura efecte echivalente celor obtinute cu mai multe elemente de sticla normala. Acestea pot compensa curbarea campului si a aberatiilor sferice.

Am sa revin si cu un glosar pentru obiectivele foto Canon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu