joi, 26 ianuarie 2012

Functionalitate wireless pe DSLR-uri

Pana nu demult singura posibiliatea de a transfera wireless fotografiile de pe un aparat foto DSLR pe calculator era folosirea accesorilor scumpe ale producatorilor Nikon sau Canon. In cazul Nikon transmitatorul Nikon WT-4B iar pentru Canon alternativa WFT-E2A, ambele in plaja de pret 3600-4400RON iar compatibilitatea fiind doar cu aparatele foto pro.


O alternativa ieftina la acestea ar fi noile carduri Eye-Fi insa nu toate aparatele foto DSLR sunt compatibile, pana acum am testat cu succes cardul SD Eye-Fi Pro pe un Nikon D90. Noile carduri SD Eye-Fi din seria X2 sunt compatibile cu o gama mai larga de aparate foto (ambele versiuni ale cardului Eye-Fi sunt compatibile si cu unele aparate foto compacte).

Cea mai interesanta functie este upload-ul direct, daca dispui de un telefon cu sistem de operare Android sau Apple iOS (Iphone, Ipod touch, Ipad) pozele se pot transfer direct pe telefon sau tableta. Transferul nu este foarte rapid dar timpi de transfer sunt acceptabili (in jur de 30s pentru o poza de 4.5Mb).

O alta functie interesanta ar fi posibilitatea de geotagging, daca in jurul tau sunt retele wireless, cardul detecteaza retele wireless din zona iar prin WPS (Wireless Positioning System) adauga o eticheta (tag) pozelor cu coordonatele GPS unde poza a fost facuta. 

Coordontele GPS sunt stocate in EXIF, aplicatii precum iPhoto ‘09, Adobe’s Photoshop Elements 6, Google’s Picasa, Ovolabs Geophoto si Microsoft’s Pro Photo Tools ofera posibilitatea de a viziona pe harta unde au fost facute pozele si a le organiza dupa aceste coodonate.

In cazul in care nu doriti sa instalati aplicatii dedicate, aceasta functionalitate este disponibila si online pe Flickr, Picasasau SmugMug. Mai multe detalii gasiti pe site-ul Eye-Fi, cardurile Eye-Fi sunt disponibile pentru vanzare la F64

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu